2020-12-08 08:30:33• hírek • Bede Emőke

20 ezer lejbe kerültek a munkáltatónak a be nem jelentett alkalmazottak

2020 novemberében 150 helyszíni ellenőrzést szervezett a Szatmár Megyei Területi Munkafelügyelőség: 77 alkalommal a munkáltató és az alkalmazottak közötti munkaviszonyt ellenőrizték, 73-szor pedig a biztonsági, illetve egészségügyi előírások betartását vették górcső alá – tájékoztatta hírportálunkat az ITM.

A munkaviszonyokat érintő ellenőrzések során 39 alkalmazó megúszta írásbeli figyelmeztetéssel, 4 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, melyeknek összértéke eléri a 29.100 lejt. A Munka Törvénykönyvében foglaltak megsértése miatt 23 figyelmeztetést és 29 ezer lej összértékben 4 pénzbüntetést szabtak ki. A négy bírság közül a legnagyobbat egy olyan munkáltató kapta, aki be nem jelentett munkaerőt foglalkoztatott, de figyelmeztetésben részesült az a munkaadó is, aki nem jelentette be időben az alkalmazottakat nyilvántartó digitális adatbázisba a munkavállalókat, egy további esetben pedig a szerződésben foglalt részmunkaidőn túli foglalkoztatásért járt figyelmeztetés.


Mindezek mellett novemberben is folytatódott az az ellenőrzési akció, melynek során a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett munkaügyi szigorításokat ellenőrizték. Az ITM által ellenőrzött 34 munkáltató által foglalkozatott 4884 alkalmazott közül csupán 191 dolgozott otthonrül, további 1129 főnek egyéni munkaprogramot írt elő a főnöke. Az akció során összesen 79 szabálytalanságra bukkantak az ellenőrök, ám ezek közül csak 23 volt a járványügyi előírások megszegésével kapcsolatos. E mulasztásokért a munkafelügyelőség 21 figyelmeztetést és két, 3000 lej értékű pénzbírságot szabott ki.


A munkavédelemmel kapcsolatos ellenőrzések során is számos rendellenességet fedeztek fel az ITM munkatársai. A mulasztásokért 110 esetben csak írásbeli figyelmeztetésben részesítették a munkáltatókat, 9 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, ezeknek összértéke elérte a 19.000 lejt. A munkafelügyelőség szerint mindegyik esetben megtették a szükséges lépéseket a helyzetek mielőbbi orvoslása érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: